Birlikte öğreniyoruz...

Bu konumuzda Unity’nin temel yapı taşlarından olan objeler konusuna değineceğim. İncelemelerime göre unity ile oyun yapmak istiyorsanız öncelikle objelerin ne olduğunu anlamamız gerekiyor. Çünkü bir oyunda gördüğünüz her karakter, her nesne yani gördüğünüz her şey bir obje. En basit tabirle bizde bu objeleri yöneterek ortaya bir oyun çıkarmaya çalışıyoruz.

Unity kurulumu ve ilk ayarların yapılmasıyla ilgili incelememden sonra bu yazım ikinci konum olacak. Eğer daha unity kurulumu yapmadıysanız aşağıdaki bağlantıdan ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.

Unity kurulumu nasıl yapılır?

Şimdi Unity kurduğunuzu varsayıyorum. Oyun motorunu açtınız ve karşınıza bir çok ekran geldi. Evet biraz kafa karıştırıcı olabilir ve hepsinin ne işe yaradığını öğrenmek isteyebilirsiniz. Fakat hangi bölümü kullandıysak o bölümü anlamamız kafamızın karışmasını engelleyeceğini düşündüğüm için adım adım ilerleyeceğiz. Öncelikle objelerle çalışacağımız kısma biraz göz atacağız.

Unity ekranı karşınıza ilk çıktığında sol tarafta yer alan “Hierachy” kısmının altından sahnelerimizi ve objelerimizi görebiliyoruz.

Bu ekranda “Scene” olarak bahsedilen kısım bizim sahnemiz oluyor. Bunu herhangi bir oyunun bir bölümünde karakterlerin, nesnelerin durduğu alan olarak düşünebilirsiniz. Şöyle düşünün bir tiyatroda(çoğu gösteride) oyuncular sürekli hareket eder ya da değişir ama sahne aynı kalır. Buradaki “Scene” kısmı bizim tiyatro sahnemiz ve bizde hangi oyuncuların sahneye gelerek nasıl bir performans sergileyeceklerini belirliyoruz.

Unity ilk açılışında “SampleScene” isminde otomatik olarak bizim için bir sahne oluşturuyor. SampleScene içinde ise iki adet eleman göreceksiniz. Bu elemanlar aslında birer obje diye düşünebilirsiniz. Hierachy alanına eklenen her obje biz görünürlüğünü değiştirmediğimiz sürece unity oyun motorunun orta kısmında yer alan Scene ekranında gözükür.

Main Camera: Oyundaki görüş açısını ayarlamamızı sağlayan kamera objesidir.

Directional Light: Oyundaki ışığın ne taraftan geleceğini ayarladığımız ışık objesidir.

Unity Obje Ekranı

Şimdi biz de ekrana nasıl bir şeyler ekleyebiliriz biraz kontrol edelim.

Yeni Obje Nasıl Eklenir?

Hierachy ekranında yer alan alanda sağ tık yaptığımızda karşımıza nasıl bir obje eleyeceğimizi soran bir ekran açılacak. Burada 2D-3D objeler, video, ses gibi bir çok özellik göreceksiniz. Biz şimdilik 3D olan kısım ile ilgilenelim.

3D objesinin üzerine geldikten sonra karşınıza ekleyebileceğiniz, hazır tanımlı olan objeler gelecektir. Bunlardan birini seçerek sahneye bir obje ekleyebilirsiniz.

Diğer yöntemler olarak, üst menüden “GameObject” seçeneğinin üzerine gelerek ya da Hierachy ekranında yer alan + butonuna basarak yine aynı seçenekleri görebilirsiniz.

Uniy'de yeni obje oluşturma

Ben bu objelerin hepsini tek tek ekleyerek kontrol ettim sizde hepsini ekleyerek biraz aşina olmanız da fayda var.

Şimdi belirttiğim obje ekleme yöntemlerinden birini seçerek ekrana birer adet “Plane” ve “Cube” objesi ekleyelim. Ekleme işleminden sonra ortadaki ekrana ilgili nesnelerin geldiğini göreceksiniz.

Objeleri nasıl hareket ettireceğimizi ve eksenleri öğrenmeden önce “Scene” ekranını mause ile nasıl kontrol edebilirsiniz ona değinelim.

  • Mouse’un sol tuşuna basarak objeyi seçebilirsiniz.
  • Mouse ile sağ tuşa basılı tutarak sahnede 360 derece hareket edebilirsiniz.
  • Mouse üzerindeki tekerlek yardımıyla sahneyi yakınlaştırabilir ya da uzaklaştırabilirsiniz.

Objeyi Hareket Ettirme ve Eksenler

Ekrana objeyi ekledikten sonra her objenin üzerinden mavi, yeşil ve kırmızı renkte oklar göreceksiniz. Her bir renk size bir ekseni ifade etmektedir.

Unity obje eksenleri görseli

Unity oyun motoru üzerinde eksenler aşağıdaki gibi ifade edilir.

  • X Ekseni: Yatay olarak ifade edilen koordinat sistemidir. Kırmızı ok ile gösterilir.
  • Y Ekseni: Dikey olarak ifade edilen koordinat sistemidir. Yeşil ok ile gösterilir.
  • Z Ekseni: 3D kısmını ortaya çıkaran koordinat sistemidir. Z ekseni ile oyunlarımız 3D özellik kazanır. Şimdilik bir objenin sahneye yakınlaşması ve uzaklaşması olarak düşünebilirsiniz. Mavi ok ile gösterilir.

Eğer x,y ve z eksenlerini bilmiyorsanız size başta karışık gelecektir. Hatta büyük ihtimalle ilk başta objeyi anlamsız şekilde sağa sola sürükleyip eksen kavramını kaybettiğinizi tahmin edebiliyorum. Ama merak etmeyin zamanla kafanızda oturmaya başlayacak ve rahatça kullanacaksınız.

Scene ekranında sol üst köşede bir pusula göreceksiniz. Büyük ihtimalle ismi pusula değildir ama biz pusula diyelim şimdilik. Yönünüzü karıştırdığınız zaman yönünüzü bu pusula üzerinden bulabilirsiniz.

Mouse sol tuşuna basarak sahnede hareket ettikçe size hangi eksenin ne tarafta olduğunu hem renklerle hem de yazıyla gösterecektir. Başlarda size tavsiyem burada kafanızın karışmaması için aşağıdaki görselde ki gibi X yazısını sağ tarafa ve Y yazısını üst tarafa getirmeniz olacaktır.

Pusula ortasındaki küp resmini seçmiş olduğunuz obje olarak düşünün ve ve bu pusula üzerindeki alanlara basarak objeleri üsten, alttan gibi farklı açılardan pratik bir şekilde görmenizi sağlayabilirsiniz. Pusula üzerindeki kilit simgesine tıklayarak ise görüş açınızı sabitleyebilirsiniz.

Unity sahne ekranı pusula

Tabi ki objeleri sadece bu şekilde hareket ettirmiyoruz. Sahneye eklediğiniz bir objeyi seçtiğinizde “Hierarchy” bölümünün üstünde bir araç penceresi göreceksiniz. Bu araç penceresinden de çeşitli şekillerde eklediğiniz objeye müdahale edebilirsiniz.

Eksenlerle ilgili ek bir bilgi vermek ister misiniz?
0
Hızlı Yorum...x

Obje Seçim Araçları

unity obje arac cubugu

Obje araç çubuğunda çeşitli simgeler göreceksiniz her simge tıkladığınızda farklı işlemler gerçekleştirebilirsiniz. Unity bu konuda oldukça esnek davranmış gözüküyor. Tam olarak aklımızda kalması için bu araç çubuklarını tek tek inceleyelim.

Araç çubuğunda yer alan simgelerin üzerine geldiğinizde isimleri yazacaktır. Aşağıdan o isimlere göre ne işe yaradıklarına göz atabilirsiniz.

Hand Tool Seçim Aracı

Unity Hand Tool Seçim Aracı Simgesi

El simgesi olan araç çubuğuna tıkladığınız zaman hangi objeyi seçtiğiniz önemli olmadan ekranda yer alan tüm objeleri aynı anda istediğiniz pozisyona taşıyabilirsiniz.

Move Tool Seçim Aracı

Unity Move Tool Seçim Aracı Simgesi

Bir objeyi ilk seçtiğimizde move tool araç çubuğu otomatik olarak seçili olarak gelir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi move tool ile objeyi x,y ve z eksenlerinde hareket ettirebiliriz.

Rotate Tool Seçim Aracı

Unity Rotate Tool Seçim Aracı Simgesi

Rotete tool ile bir objeyi seçtiğimizde, ilgili objenin etrafında kırmızı, mavi ve yeşil renkte eksenler oluştuğunu göreceksiniz. Move tool aracındaki gibi sahne üzerinde pozisyonu değiştirmenin tersine objeyi mevcut konumunda eksenler doğrultusunda hareket ettirmemize yaramaktadır.

Scale Tool Seçim Aracı

Unity Scale Tool Seçim Aracı Simgesi

Scale tool seçim aracı ise bir objeyi sahnedeki pozisyonunu değiştirmeden en, boy ve derinlik ölçülerini değiştirmemize yaramaktadır. Bu özellik sayesinde bir objenin genişliğini, uzunluğunu ya da derinliğini kolayca değiştirebilirsiniz.

Rech Tool Seçim Aracı

Unity Rech Tool Seçim Aracı Simgesi

Rech tool seçim aracı ise bir objeyi orijinal en-boy oranını bozmadan büyültüp, küçültmeye yaramaktadır. Ayrıca nesnenin ortasında yer alan daire simgesi ile sürükleyerek sahnede istediğiniz pozisyona taşıyabilirsiniz.

Toplu Seçim Aracı

Unity Toplı Seçim Aracı Simgesi

Seçim aracı menüsünde yer alan beşinci eleman ise move tool, rotate tool ve scale tool araçlarını aynı anda kullanmamızı sağlamaktadır. Objelerle çalışırken bu seçim aracına elinizi alıştırırsanız daha pratik bir şekilde çalışabilirsiniz.

Objeyi konumlandırmak için en çok kullanılan araçları inceledik. Diğer seçim araçlarını ileri ki bölümde kullanmamız gerektiği zamanlarda detaylı olarak inceleyeceğim. Büyük ihtimalle o günkü yazıda konuya değindikten sonra bu alana da eklemesini gerçekleştireceğim.

Objelerin konularını kontrol etmek için unity oyun motorunun açılış ekranında sağ tarafta yer alan “Inspector” alanında yer alan transform bileşeninin alanını da kullanabilirsiniz. Inspector alanını bu yazının ilerleyen kısımda detaylı bir şekilde inceledim. İsterseniz direk o bölüme geçebilirsiniz.

Obje Gizleme ve Seçimini Kapatma

Oyununuzun sahne tasarımını hazırlarken bir objeyi gizleyebilir ya da seçilmesini kapatabilirsiniz. Fakat bu yapacağımız işlemler sahne tasarımında daha düzenli çalışmamız için yaptığımız değişiklikler oluyorlar. Yani ileride kod üzerinden yapacağımız değişiklikler üzerinde bir etkileri bulunmamaktadır.

Obje Sahneden Nasıl Gizlenir?

Unity'de obje gizleme simgesi

Bir objeyi “Scene” yani sahneden gizlemek için “Hierarchy” ekranında bulunan göz simgesiyle gerçekleştirebilirsiniz. İlgili objenin sol tarafında yer alan göz simgesine basarak objenin ekranda gözükmemesini sağlayabilirsiniz.

Göz simgesine basarak tek bir objenin görünürlüğünü kapatabileceğiniz gibi belirli sahnede yer alan tüm objeleri de aynı anda kapayabilirsiniz. Unity tarafından otomatik olarak oluşan “SampleScene” yanındaki göz simgesine tıkladığınızda sahnenin altında yer alan tüm objeler ekrandan gizlenecektir.

Objenin Seçilebilirliği Nasıl Kapatılır?

Yukarıda bahsettiğim obje gizleme simgesinin hemen yanında bir el simgesi göreceksiniz. Bir objenin yanındaki el simgesine tıkladığınızda artık bu objeyi sahnede seçemezsiniz.

Örneğin sahnede onlarca objeniz var ve bu objelerin bazılar arka arkaya olduğu için obje seçerek işlem yapmak çok zor duruma gelecektir. Böyle bir durumda öndeki objenin seçilebilirliğini kapatarak arkasında yer alan objeyi rahatlıkla seçebilirsiniz.

Obje seçimi kapatma simgesi

Obje Inspector Alanı Özellikleri

Unity oyun motoru ekranında oluşturacağınız ilk objenin ya da mevcut objelerin seçiminden sonra sağ tarafta “Inspector” isminde bir pencere açıldığını göreceksiniz.

Bu pencereyi objeye kazandırabileceğimiz özellikleri eklediğimiz eklediğimiz alan olarak düşünebilirsiniz. Örneğin objenin pozisyonunu belirleme, ses ekleme, efekt ekleme, script atama gibi bir çok özellik ekleyebiliyoruz. Her eklediğimiz özellik Unity üzerinde “Component” yani bileşen olarak olarak isimlendirilir. Bundan sonra bir objenin xxx ya da yyy bileşeni olarak belirttiğimde direk aklınıza bu alan gelsin.

Belirttiğim gibi objelere birçok bileşen eklenebiliyor ve bunları şuan tek tek incelememiz kafamızı karıştırmaktan başka işe yaramayacaktır. Bu yüzden kalıplaşmış bir kaç bileşeni ve genel olarak “Inspector” alanının genel kullanımından sizlere bahsedeceğim. Diğer kısımları oyunumuzu tasarlarken ihtiyaç duydukça ne işe yaradığından bahsedeceğim.

Inspector Özellikleri

Bir objenin Inspector alanında bileşenlerin listelendiği yerin hemen üstünde çeşitli özelliklerin yer aldığı bir ekran göreceksiniz.

Bu ekran üzerinden objeye isim verme, etiket verme ve simge ekleme gibi özellikler göreceksiniz.

Objeye Nasıl İkon Eklenir?

Sahneye eklediğiniz objeye tıkladığınızda “Inspector” alanında bir küp resmi göreceksiniz. Bu küp görseline tıkladığınızda seçebileceğiniz renkli ikonların bir listesi karşınıza açılacaktır.

Bu sayede istediğiniz ikonu objeye atayarak farklı olmasını sağlayabilirsiniz. Bir sahneniz de yer alan objeleri bu şekilde gruplandırarak karışmasını engelleyebilirsiniz. Bu renklerden farklı ikonlar kullanmak istiyorsanız ise “Other” kısmına tıklayarak Unity tarafından otomatik olarak eklenen hazır simgeleri görebilirsiniz.

Objeye ikon, simge nasıl eklenir?

Objeye Nasıl Etiket Eklenir?

Ebje etiket seçimi

Simge eklemekte olduğu gibi bir ya da daha fazla obje için etiket eklemesi gerçekleştirebilirsiniz. Simge eklemek ile arasında ki fark ise eklenen “Tag” yani etikete kod tarafından erişebiliyor olmanız.

Örneğin düşman diye bir etiket oluşturabilir ve tüm düşman objelerine bir etiket belirlersiniz. Böylece tüm düşman objelerine yeni bir bileşen ekleyecekseniz ya da bir değişiklik yapacaksanız direk eklediğiniz etiket üzerinden hepsi için aynı anda işlem yapabilirsiniz.

Unity tarafından Untagged, Respawn, Finish, Editor Only, Main Camera ve GameController isimlerinde otomatik olarak oluşturulmuş etiketler göreceksiniz. Fakat siz kendi etiketinizi oluşturmak için “Add Tag” butonuna basarak açılan ekrandan + butonuna basarak etiket ismini belirleyebilirsiniz.

Objeye Etiket Ekleme

Objeye Nasıl Katman Eklenir?

Objeye katman ( layer) ekleme

Inspector alanında belirtilen genel özellikler arasında yer alan “Layer” yani katman özelliği genellikle 2D projelerde kullanılmaktadır. Bu yüzden fazla kullanmayacağız ama yine de işimize yarayan kısımlar olacağı için biraz değineceğim.

Örneğin bir den fazla görselin arka arkaya olduğunu düşünün oyun bakış açısına göre hangi görselin ya da objenin ön planda olacağını belirlemek için katmanları kullanabilirsiniz. Eğer photoshop tarzı programlar kullandıysanız mantığını biliyorsunuzdur diye düşünüyorum.

Her obje ilk oluştuğunda Default olarak belirlenir fakat isterseniz Unity oyun motoru tarafında otomatik olarak eklenenlerden seçebilir ya da etiketlerde olduğu gibi sizde kendiniz ekleyebilirsiniz.

Kendi etiket ve katmanı oluşturmak için üst menüde yer alan Edit / Project Settings / Tags and Layers kısımını kullanabilirsiniz.

Obje Nasıl Aktif ya da Pasif Yapılır?

objeyi pasif duruma getirme

Inspector seçeneklerinden bir objeyi aktif ya da pasif edebilirsiniz. Pasif yani false durumuna getirdiğiniz obje ekranda kullanıcıya gözükmeyecektir.

Bu işlemi şöyle düşünebilirsiniz bir sahnede ihtiyacınız olmayan bazı objeleri bu alandan gizleyerek boşu boşuna cpu ve ram tüketmesini engelleyebilirsiniz. İleri ki aşamada bunu kod üzerinden yapacağız ama bu alandan da kutucuğun işaretini kaldırarak pasif duruma getirebilirsiniz.

Objelerin Statik ya da Dinamik Olarak Seçilmesi

Statik obje ve dinamik obje seçimi

Bir obje seçtiğimizde “Inspector” alanında bir “Static” kutucuğu göreceksiniz. Bu kutucuk üzerinden eklediğiniz objenin statik mi yoksa dinamik mi olacağını seçebilirsiniz.

Peki nedir bu statik ve dinamik obje?

Bunu bir örnekle açıklamak en mantıklısı olacaktır. Bir motor yarışı oyunu yaptığınızı düşünelim burada yer alan motor bir dinamik objedir çünkü sürekli olarak sahnedeki pozisyonu değişir. Bu yüzden statik kutucuğunun işaretini kaldırabilirsiniz.

Statik obje ise yine aynı örnekteki gibi motor yarışında caddenin kenarında yer alan ağaçları düşünebilirsiniz. Ağaçlar sabit durumda kaldığı için bu objeyi statik obje olarak düşünebilirsiniz.

Fakat her iki obje türünün de farkı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

Statik olarak belirlenen objeler unity oyun motoru tarafından belleğe alınarak belirli bir konumda sabitlendiği için sürekli olarak konumu hesaplamaya çalışmayacaktır ve oyunun performansı açısından faydalı olacaktır. Fakat dezavantajı ise eğer oyunda çok fazla statik obje varsa unity tüm bu objeleri havuzuna atacağı için oyun boyutunu yükseltecektir.

Dinamik objeler ise oyun boyutunu statik objeler kadar büyütmezler ama eğer oyunda çok fazla dinamik obje varsa unity her render yaptığında ilgili objelerin konumu hesaplayacak ve performans açısından düşüş gösterecektir.

Aldığım eğitimlerde oyun performansının yönetimiyle ilgili detaylı bir kısım bulunuyor. O dersleri aldıktan sonra unity oyun performansı ile ilgili farklı bir içerik hazırlayacağım.

Objeye Yeni Bileşen Ekleme, Silme ve Sıfırlama

Daha önceden belirttiğimiz gibi objeler unity oyun motorunun yapı taşlarıdır. Objeler ile oyunumuzu şekillendiririz ve bu sebeple objelerin bir çok bileşeni yer almaktadır.

Yeni bir obje eklediğinizde otomatik olarak eklenen objeler haricinde yeni bir obje eklemek isterseniz “Inspector” alanında yer alan “Add Component” butonuna basabilirsiniz.

Bu alandan istediğiniz bileşeni seçebilir ve ekleyebilirsiniz. Silmek istediğiniz bileşenin

Obje Bileşenleri

Unity üzerinden eklediğiniz her objeye çeşitli bileşenler ekleyebilirsiniz. Bileşenleri kullandıkça size bu alandan detaylı bilgi aktarıyor olacağım ama şimdilik temel bileşenleri inceleyelim.

Transform Bileşeni

Transform bileşeni alanı

Transform bileşeni eklenen her obje için sabit olarak atanan bileşenlerden biridir. Unity tarafından otomatik olarak atanan diğer bileşenler ekrandan özelliklerden kaldırılabiliyor olmasına rağmen silinemeyen tek bileşen transform bileşenidir.

Transform” özellikleri ile bir objenin position, rotation scale özelliklerinde değişiklik yapabilirsiniz. Aslında obje seçim araçlarında belirtilen araçlarla yaptığınız değişiklikler bu ekrana yansız. Ayrıca araç çubuklarını kullanmadan manuel olarak sizde sayısal veya ondalık değerler vererek değişiklik gerçekleştirebilirsiniz.

Not: Trasform üzerinde ilgili eksenin üzerine mouse ile geldiğinizde basılı tutarak sağa ve sola doğru sürükleyerek sayıları değiştirebilirsiniz.

Mesh Filter Bileşeni

Mesh Filter” bileşeni için bir objenin yapısı diyebiliriz. İleride tasarlayacağımız karakterleri, nesneleri vs bu alandan seçerek objeyi oluşturacağız.

Unity Mesh Filter Kullanımı

Mesh Filter alanında yer alan detay penceresini açtığınızda değiştirebileceğiniz modelleri göreceksiniz. Örneğin bir “Cube” oluşturduktan sonra bu alandan “Capsule” derseniz modelin değiştiğini görebilirsiniz. Aynı şekilde burada oluşturduğunuz karakteri seçerek değiştirebileceğinizi düşünebilirsiniz.

Mesh Renderer

Mesh Renderer” bileşenini ise bir objenin kaplamasını, gölgesini, ışık özellikleri gibi alanları düzenlediğimiz kısım olarak düşünebilirsiniz. Bu alanda bir çok özellik bulunuyor ama tüm özelliklerine şimdilik değinmeyeceğiz. Örneğin ışık ile ilgili tüm özelliklere projemizin ileri ki zamanlarında ihtiyacımız olacağı için şimdiden detaylı incelememiz kafamızı karıştıracaktır. Fakat yinede öğrendiğim bilgileri aktarıyorum.

Materials Bölümü

“Materials” bölümünden bir objenin kıyafetini değiştiriyoruz diye düşünebilirsiniz. Bu bölümdeki detay sayfasını açarak ilgili seçenekler tıkladığınızda dış kaplamasının değiştiğini göreceksiniz.

Fakat kafamızda daha iyi oturması için biz kendi “Materials” şablonumuzu oluşturalım.

Unity programında klasörlerin kalıplaşmış ama zorunlu olmayan isimleri bulunuyor. İleride diğer çalışmaları incelerken kafamızın karışmamasını için bizde bu kalıplaşmış isimlere uyarak devam edeceğiz.

Material klasörü oluşturma

İlk olarak alt tarafta yer alan “Assets” klasörünün içine girdikten sonra “Create/Folder” diyerek “Materials” isminde yeni bir klasör oluşturalım ve içine girelim. İleride tüm “Materials” çalışmalarımızı bu klasörün içerisine atacağız.

Yeni material şablonu oluşturma

Şimdi kendi “Materials” şablonumuzu oluşturmak için üst menüden “Assets / Create / Material” seçeneğine ya da klasörün içerisinden sağ tık yaparak “Create / Material” seçeneğine tıklayalım.

Material şablonu düzenleme

Bu işlemden sonra sağ tarafta farklı bir “Inspector” pencesi açılacaktır. Sadece test için bu penceredeki renk alanına tıklayarak farklı bir renk belirleyelim.

Yeni material şablonunu seçme

Şimdi tekrar “Cube” objemize tıklayarak “Materials” bölümündeki “Element 0” alanından, yeni oluşturduğumuz “Material” şablonunu seçelim. Seçimden sonra oluşturduğumuz rengin objeye aktarıldığını göreceksiniz.

Buradan anlayacağınız üzere bu şekilde farklı “Material” şabonları oluşturarak istediğimiz objeye giydirebileceğiz.

Ek olarak size alanında yazan 1 sayısını arttırarak birden fazla material şablonunu uygulayabiliriz.

Lighting Bölümü

“Lighting” bölümünden objelerin gölgelendirme yapısı üzerinde değişiklik gerçekleştirebilirsiniz. Yani bir objenin gölgesinin olup olmayacağı ya da diğer objeler üzerinde gölge oluşturup oluşturmamasını ayarlayabiliyorsunuz.

Örneğin “Cast Shadows” bölümünden “On” ve “Off” seçenekleriyle ürünün gölgesinin olup olamayacağını seçebilir ya da “Shadows Only” seçeneğiyle objenin sadece gölgesinin gözükmesini sağlayabilirsiniz.

Burada yer alan güzel bir özellik olan “Receive Shadows” sayesinde ise bir objenin gölgesinin diğer obje üzerine vurup vuramayacağını belirleyebiliyorsunuz.

Unity Parent ve Child ilişkisi dersi 30.12.2020 tarihinde ek bölüm olarak eklenmiştir.

Unity Objelerde Parent ve Child İlişkisi

Unity’de Hierarchy bölümünde sahneye yeni bir obje eklerken “Create Empty” isminde bir kısım görmüşsünüzdür. Bu seçenekle oyunumuz için ebeveyn-çocuk ilişkisi kurabiliyorsunuz. Bir nevi klasör ya da kategori yapısı gibi alt-üst ilişkisi kurabiliriz.

unity create empty olusturma

Bu şekilde yeni bir “Create Empty” oluşturarak bir isim belirliyoruz. Sonrasında ise oluşturduğumuz yapının üzerine tıklayarak tekrar “Create Empty” diyerek yeni bir tane daha oluşturuyoruz. Ben yapının anlaşılması için aşağıdaki gibi bir düzen oluturdum.

Yonetici / TakimLideri / Eleman

Bu şekilde belirli objeleri bu yapıların içerisine atarak bir düzene sokabilirsiniz. Örneğin şöyle düşünebilirsiniz, düşman objelerini bir yapının içine, silahları bir yapının içerisine koyarak değişiklik gerçekleştireceğiniz zaman hepsi için aynı anda işlem yapabilirsiniz.

Unity obje etkileşimi dersinde Parent-Child yapısını kullanarak tüm child durumdaki objelere ya da parent objeye müdahale etmeyi inceledik. Fakat önce C# için temel bilgileri alarak devam etmemiz gerekiyor.

Bir sonraki dersimize geçmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.