Evet arkadaşlar, mobil oyun yapmayı öğrenmek için ilk adımlarımızı atmaya başlıyoruz. Bu yazımızda Unity hesabı açmayı, Unity Hub indirme işlemini ve ilk Unity projemizi oluşturmayı öğreniyoruz.
Biliyorsunuz sitemizin amacı Unity ile mobil oyun yapmayı beraber öğrenebilmek. Yani bu yazıdaki her şeyi aslında ben de ilk defa yapıyorum. Öğrendiğim şeyleri size de aktarmaya çalışacağım ve böylece beraber öğrenerek ilerleyeceğiz.
İlk aşamalar yani Unity kurulumu gibi konular size basit gelebilir. Fakat elimizde bir arşiv olması için ve yeni başlayan genç arkadaşlarımıza baştan sonra tüm adımları inceleyen bir kaynak bırakmak istiyorum. Bu sebeple konu içerikleri kısmında istediğiniz adımlara geçebilirsiniz ama tavsiyem tüm yazdıklarımı okuyarak benimle beraber çalışmanız olacaktır.
Arada atladığım ya da yanlış öğrendiğim bilgileri yorum kısmından yazarsanız ben de sizlerden bir şeyler öğrenebilirim.
Unity Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Öncelikle Unity sitesi üzerinden kendimize bir hesap oluşturacağız. Bunun için https://unity.com adresine girerek sitenin sağ üst kısmında yer alan ikona tıklayarak “Create a Unity ID” butonuna tıklıyoruz.
Eğer daha önceden bir hesabınız varsa bu adımı geçebilirsiniz.

Açılan ekranda bizden hesap oluşturmak için mail adresi, kullanıcı adı ve şifre gibi basit bilgiler isteyecektir. Bilgilerimizi yazdıktan sonra “I agree to the Unity Term of Use and Privacy Policy” kutucuğunu işaretleyerek kullanım ve gizlilik politikalarını onaylayarak, “Create a Unity ID” butonuna basarak sonraki aşamaya geçiyoruz.
Bu ekranda Facebook ya da Gmail hesabınızla da otomatik giriş yapabilirsiniz ama ben yeni bir başlangıç için yeni bir hesap oluşturmayı tercih ettim.

Şimdi karşınıza mailinizi kontrol etmeniz gerektiğini bildiren bir ekran açılacak. Biraz bekledikten sonra ve spam klasörünüzü kontrol ettikten sonra mail hala size gelmediyse “Re-send confirmation email” yazısına tıklayabilirsiniz.

Kayıt olurken kullandığınız mail adresinize “accounts@unity3d.com” e-posta adresinden bir mail ulaşacak. Bu mailin içerisinde yer alan “Link to confirm email” linkine tıklıyoruz.
Mail içerisinde gelen link 15 gün sonra etkisiz hale gelecektir.

Linke tıkladıktan sonraki ekranda robot olmadığımızı işaretleyerek “verify” butonuna basıyoruz.

Evet unity hesabımızı oluşturduk ve şimdi sırada Unity indirmek ve gerekli modülleri kurmak için Unity Hub uygulmasını indireceğiz.
Unity Hub Kurulumu
Unity oyun motorunu direk indirerek kuramıyoruz önce Unity Hub uygulamasını indirmemiz gerekiyor. Öğrendiğim kadarıyla önceden direk Unity oyun motorunu indirme imkanı veriliyormuş. Unity Hub’un ilk versiyon tarihine baktığım zaman 7 Mart 2019 olduğunu gördüm. Bu da ek bir not olarak burada kalsın.
Unity Hub kurulumu için ana sayfada yer alan “Get started” butonlarından birine tıklıyoruz.

Karşımıza hesap türlerinin ve ücretlerin açıldığı bir ekran çıkacak. Bize Unity’i iş için mi yoksa bireysel mi kullanacağımızı soruyor. Burada çeşitli özelliklere sahip planlar bulunuyor. Tabi biz “Individual” kısmını seçerek bireysel kurulum tarafına geçeceğiz. Ama diğer planlar için biraz bilgi vereyim.
“Business” sekmesi altında altında Plus, Pro ve Enterprise hesaplar bulunuyor. İlk ekranda gördüğünüz ücretler senelik ödenmesi gereken ücretler ama aylık olarak da satın alabiliyorsunuz. Her paketin özel assetlere erişim, teknik destek alabilme, performans raporlama ve kaynak kodlara erişebilme gibi birçok farklı ek özellikleri yer alıyor. Örneğin bir firmasınız ve oyun açılışında yer alan Unity logosunu kaldırmak istiyorsanız bu paketlerden birine geçmeniz gerekiyor.
Ama merak etmeyin Unity oyun motorunu ücretsiz olarak kullanabiliyoruz. Bunun için iki farklı plan ve seçtiğiniz plana göre bazı şartlar bulunuyor. İlk plan türü “Student” yani öğrenci hesabı açarak ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Fakat bunun aşağıdaki koşulları yerine getirmeniz gerekiyor.
- GitHub hesabınızın olması. (Okul mail adresi kullanmanız gerekiyor.)
- “GitHub Student Developer Pack” paketine başvurmanız.
- Öğrenci olduğunuzu kanıtlamanız için gerekli belgeleri göndermeniz. (Sitesinde yazdığına göre birkaç hafta onay süresi olabiliyormuş.
Tabi benim böyle bir fırsatım olmadığı için “Personal” yani kişisel planı seçeceğim. Kişisel planı da ücretsiz kullanabilirsiniz. tek şartları son 12 ayda kazancınızın(Karınız değil, kazancınız) $100.000 geçmemesi.
Keşke bu kadar kazanabilen bir oyun geliştirsek de seve seve Unity’e para versek 🙂

Açılan ekranda “Start here” butonuna basıyoruz ve az önce bahsettiğimiz $100.000 uyarısını ve gizlilik politikasının son bir kez daha uyarıldığı ekran açılıyor. Bu ekrandan da “Agree and download” butonuna basarak Unity Hub indirmesine başlıyoruz.
İndirdiğiniz kurulum dosyasının ismi UnityHubSetup.exe ve ortalama boyutu 71-72 MB civarında. Tabi sürüme göre farklılık gösterebileceğini ve indirdiğiniz dosyanın Unity oyun motorunu indirmeye yarayan ara bir uygulama olduğunu unutmayın.

Bu arada Windows işletim sistemi kullandığım için size bu şekilde anlatmak durumunda kalıyorum. Eğer MAC kullanıyorsanız bu adresten indirme linklerine erişebilirsiniz.
Şimdi indirdiğimiz UnityHubSetup.exe dosyasına tıklıyoruz ve standart kurulum ekranını tamamlıyoruz. Ekran görüntülerinde kurulumun yapılacağı alanı değiştirdim isterseniz sizde bu şekilde, istediğiniz bir klasör ya da farklı bir disk seçebilirsiniz.
Son aşamada “Run Unity Hub” kutucuğunu işaretleyerek Unity Hub’ı otomatik açıyoruz.
Artık Unity Hub kurulum ekranına geldik. Burada otomatik kurulumu “Skip Install Wizart” butonuna ve sonrasında “Skip Wizard” butonuna tıklayarak iptal ediyoruz. Böylece manuel kurulumu gerçekleştirerek daha detaylı inceleyeceğiz.


Otomatik kurulumu iptal ettikten sonra karşımıza Unity Hub’ın ana ekranı gelecek. Eğer benim gibi “You have no valid license” hatası alıyorsanız uygulamaya giriş yapmanız gerektiği anlamına geliyor.

Bu hatanın sebebi uygulamaya giriş yapmamamız. Şimdi sağ üst köşedeki kullanıcı simgesine tıklayarak “Sign in” kısmına tıklayarak kayıt olurken belirlediğimiz mail adresimizi ve şifremizi yazıyoruz ve giriş yapıyoruz.


Şimdi hatayı gidermek için “License Management” kısmına girerek yukarıda yer alan “ACTIVATE NEW LICENSE” butonuna tıklıyoruz.

Karşımıza tekrardan hesap türü seçme kısmı gelecektir. Burada da aynı şekilde “Unity Personal” seçeneğini ve altındaki ilk seçeneği işaretleyerek “Done” butonuna tıklıyoruz.

Unity Hub lisansının tanımlandığı ekranı gördüyseniz bu kısmı başarıyla tamamladınız demektir. Siteye üye olurken plan türü seçmemiz rağmen ek olarak sorması tuhafıma gitmedi değil. Belki benim yaptığım bir eksiklikten dolayı olabilir.
Şimdi sıra geldi Unity kurulumu yapmaya ve gerekli olan paketlerin seçiminin olduğu aşamaya.
Unity Kurulumu ve Yüklenmesi Gereken Paketler
İlk olarak Unity Hub ekranında yer alan “Installs” kısmına geçiyoruz ve sonrasında yukarıdan “ADD” butonuna tıklıyoruz. Karşımıza hangi Unity sürümünü kurmamızı soran bir ekran gelecektir. Burada benim seçtiğim sürüm “Unity 2019 4.14f1 (LTS)” olan. Fakat siz bu ekranı açtığınızda farklı sürümler görebilirsiniz. Hiç merak etmeyin bunun sebebi Unity’in sürekli olarak oyun motorunu geliştirmesi ve yeni sürümler çıkarması.
Bu yüzden sürümlerin yanlarında parantez içinde LTS, Alpha yazan kısımları anlamanız önemli. Bu terimleri anlayarak seçeceğiniz Unity sürümüne karar verebilirsiniz.
LTS: Uzun Süreli Destek sürümü anlamına gelmektedir. Sorunları giderilmiş olan ve oyun motorunda sonradan çıkacak sorunlar için güncelleme geçilen kararlı sürümüdür.
Alpha: Farklı anlamlara gelse geliştirme aşamasındaki sürümüdür. Bu sebeple hata alma olasılığınız yüksektir.
Parantez Olmayan: Hala geliştirilmekte olan ve hatalarının giderildiği Unity sürümüdür.
Bizim burada seçmemiz gerekenin olası sorunlarda çözümleri kolay bulmamız için LTS yazanlardan en yenisi olduğunu düşünüyorum. Tabi burada karar sizin.

Not: Merak etmeyin sürümü değiştirmek isterseniz daha sonradan değiştirebiliyorsunuz. Tabi daha eski değil daha güncel bir sürümle değiştirebiliyoruz.
Unity kurulumu için sürümü seçtikten sonra bize hangi modülleri kurmak istediğimizi soracaktır. Bu ekranda ilk aşamada seçmenizi yazdıklarımla ilerleyebilirsiniz.
Peki nedir bu modüller?
Modüllerin içerisinde C# kodlarını yazmanız için gereken yapıdan, oyununuz yayınlayacağınız platform için gerekli olan modüllerden dokümanlara ve dil paketlerine kadar bir çok seçim yer alıyor. Örneğin Android cihazlarda oyununuzu yayınlayacaksanız farklı bir modül, iOS cihazlarda yayınlayacaksanız farklı bir modül seçmeniz gerekiyor.
Bizim ilk aşamada seçeceğimiz Unity modülleri aşağıdaki gibi olacak. Örneğin ben sadece Android platformlar ve Windows işletim sistemi için gerekli olan modülleri seçeceğim. Sizde planınıza göre seçim yapabilirsiniz. Ama merak etmeyin daha sonradan Unity Hub üzerinden istediğiniz modülü ekleyip, kaldırabilirsiniz.
- Microsoft Visual Studio Community 2019 : Unity üzerinde oyun geliştirirken kodları yazmak için kullanacağımız editör. Yazılım dünyasında oldukça popüler ve kullanışlı bir uygulama olduğu için yüklemenizi öneririm. İsterseniz Unity üzerinde editörü değiştirebiliyorsunuz. )
- Android Build Support ve SDK, JDK : Yukarıda bahsettiğim gibi android platformlarda uygulamanızın çalışması için gerekli olan modül.
- Windows Build Support (IL2CPP) : Windows işletim sistemlerinde çalışması için gerekli olan modül.
- Dil Paketleri ve Dokümanlar: Türkçe dil desteği olmadığı için dil paketlerini indirmemiz gerek bulunmuyor. Çalışmaları adım adım yapacağımız için ve kafamızın karışmaması için dedokümanları indirmiyorum.


Modülleri seçip ilerledikten sonra seçtiğiniz modüllerin sayısına göre karşınıza pencereler açılacaktır. Bu ekranlarda sol altta yer alan kutucukları işaretleyerek ilerleyebilirsiniz. Benimle aynı modülleri seçtiyseniz karşınıza iki ekran çıkacaktır. Sırasıyla “Next” ve “Done” butonlarına basabilirsiniz.
Evet ana ekrana dönerek yükleme işlemini yaptığını görebilirsiniz. Unity indirme işlemini yaptıktan yine aynı ekranda otomatik olarak kurulum işlemini yapacaktır. Bilgisayarınızın ve İnternet bağlantınızın hızına göre farklılık gösterecektir. Biraz sabretmeniz gerekiyor.

Hata: Kurulum sırasında bilgisayarımın diskinde yer kalmadığını fark etmediğim için bir hata ile karşılaştım. Unity indirme için 2.7 GB yeterli olacağı yazıyordu fakat bilgisayarda 9 GB olmasına rağmen hata verdiğini fark ettim. Boş alanı 14 GB’ta çıkarınca sorun yaşamadım. Bu tarz bir sorunda kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Benzer bir durum yaşayan arkadaşlar için ek bilgi olarak burada kalsın 🙂
Ekranda mavi çubuğun ilerlediğini görmüşsünüzdür. Mavi çubuk tamamlandığında ve Unity kurulumu tamamlanmış demektir. Şimdi son bir adımımız yani Proje seçimi yapmamız gerekiyor.
Unity Proje Oluşturma
Şimdi sıra Unity üzerinde ilk projemizi oluşturmaya geldi. Unity Hub ekranında yer alan “Projects” kısmına giriyoruz. Sağ üst köşede iki adet buton göreceğiz.
ADD: Mevcut bir projeyi eklemek için kullanacağımız kısım.
NEW: Yeni bir proje oluşturmak için kullanacağımız kısım.

Biz yeni bir proje oluşturacağımız için “NEW” kısmına basıyoruz. Açılan ekranda kısa bir bekleme süresinde sonra kritik bir soru olan nasıl bir oyun yapacağımızı seçeceğimiz ekrana geliyoruz.
Ben burada 3D oyun seçeneğini seçeceğim. Aslında yaptığım incelemelerde ve mantık olarak tasarım anlamında 2D seçimi daha kolay gibi gözüküyor. Fakat her zaman önce zor olan ve popüler olandan başladığımda daha başarılı olduğumu gözlemlediğim için 3D seçimini yapacağım. Bu projeyi beraber yürüteceğimiz ve beraber öğreneceğimiz için sizinde 3D seçeneğini seçmenizi umuyorum.
İlerleyen süreçte 2D ve 3D oyunun ne olduğunu ve arasındaki farkı inceleyen kapsamlı bir yazı ekleyeceğim. O yazının linkini de ilerleyen süreçte buraya ekleyeceğim. Ama ben yine de bu seçenekler hakkında kabaca bilgiler vereyim.
2D: 2D oyunlar, x ve y eksenlerinin üzerinde iki boyutlu olarak çalışan oyunlardır. Örneğin mutlaka tahmin edeceğiniz Street Fighter ve Mortal Kombat gibi oyunları örnek verebiliriz.
3D: 3D oyunlar, x, y ve z eksenleri üzerinde üç boyutlu olarak çalışan oyunlardır. Örneğin yine mutlaka bileceğinizi düşündüğüm Half-Life, Call of Duty ve pubg gibi oyunları örnek verebiliriz.
3D with Extras: İçinde örnek bir projeyle gelen yani kamera ve editör ayarlarını üç boyutlu bir projeye uygun olarak getirir.
High Definition RP: Yüksek çözünürlüğe sahip rendering kullanan bir proje oluşturur şeklinde bir açıklama buldum ama şimdilik uzak duracağım.
Evet 3D seçimi yaptıktan sonra bir proje ismi belirleyerek kurulumu yapacağımız bir klasör seçiyoruz ve “CREATE” kısmına tıklıyoruz. Ben C diski altına Unity isminde bir klasör oluşturdum ve proje ismi olarak ogreniyoruz seçtim.

Biraz bekledikten sonra karşımızda Unity arayüzü. Böylece unity kurulumunu tamamlamış olduk.

Arkadaşlar biliyorsunuz beraber öğreniyoruz. Bu yüzden arada boş konuşmalar ya da size göre gereksiz bilgiler vermiş olabilirim. Ama şimdiden söyleyeyim her yazımız böyle detaylı olacak 🙂
Kurulum işlemini tamamladıysanız ikinci dersimize aşağıdaki bağlantıdan geçebilirsiniz.
Hocam, 2D oyun yapmak daha kolay olmazmıydı sizce😊
Evet haklısın ama 3D başlayıp kendimi ve sizi zorlamak istedim. Zaten 3D’den sonra 2D oyuna geçeceğiz ve bizim için daha kolay olacak diye düşünüyorum.
Hub üzerinden visual studio kurulumunda eksik dosya hatası alıyorum, kurulum tamamlanıyor ama çalışmıyor. Yardımcı olabilir misiniz?
Aldığın hata hakkında biraz daha detay verebilir misin?
Merhaba çok başarılı bir anlatım ve seri umarım çok şey öğrenirim sizden
Teşekkürler Mücahit. Umarım beraber güzel bir şekilde ilerleriz.
Merhaba, Mac kullananlar hangi adresten ilerleyecek, sanırım eklemeyi unutmuşsunuz ya da ben bulamadım. Anlatımınız çok başarılı ve açıklayıcı teşekkürler.
Normalde kurulum işlemlerinde ne kadar kısa yazı o kadar güzel olur derim ama sizin yazınızı çok beğendim. Paylaşımınız için teşekkürler 🙂
Normalde kurulum işlemlerinde ne kadar kısa yazı o kadar güzel olur derim ama sizin yazınızı çok beğendim. Paylaşımınız için teşekkürler 🙂
sistemim atı raedon hd3650 1 gb, 8gb ram, intel i3 2100. acaba bilgisayarım yeter mi